|
türkiye
|
 |
« Yanıtla #30 : Ekim 15, 2008, 07:38:45 ÖS » |
|
Not: Ol- yardımcı fiili tek başına da fiil olarak kullanılabilir. Kirazlar da olmuştu. Bu iş asla olmaz. Benim de bazen kitap okumadığım olmuştur. Akşam oluyor, eve dönelim artık. Ben hep sizin yanınızda olacağım. Örnek Soru: “Olmak” fiili aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı fiil olarak kullanılmıştır? A) Gideli iki yıl oluyor. B) Her şeyden önce insan olmalı. C) Evimizin bir de bahçesi olmalı. D) Bu yaz ekinler erken oldu. Çözüm: Ol- kelimesi tek başına yüklem olduğu zaman, yanındakini fiilleştirmek yerine onları özne, nesne veya tümleç olarak alır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
temmuz
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #31 : Kasım 14, 2008, 10:16:49 ÖS » |
|
Sevgili Arkadaşlar, Verdiğiniz cümlenin L. Karahan tarafından dikkatle incelenmediğini siz de farketmişsiniz. diğer arkadaşlar da çözümlemiş ama yine de bu cümle şu şekilde öğelerine ayrılır:
Geleli: Zaman zarfı iki saat : Özne oldu : yüklem Tartışılmaz! Saygılarla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
azizbekir
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #32 : Kasım 24, 2008, 10:21:35 ÖS » |
|
ben/o geleli iki saat geçti. geçti : yüklem iki saat : özne ben / o geleli : zarf tümleci.
cümleyi bu şekilde yazarsak oldu sözcüğüünün tek başına yüklem alınması gerektiği görülüyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duran Öğretmen
|
 |
« Yanıtla #33 : Mayıs 17, 2009, 10:18:57 ÖS » |
|
bildiğiniz gibi "Oldu" sözcüğü her zaman yardımcı eylem olmaz. "Meyveler oldu." cümlesindeki gibi. Burda da böyle bir kullanım var bence. Oldu: yüklem, iki saat: özne, geleli: ZT. Ortada gizli özne durumu yok bence. "Sen giderken, ben geleceğim." Cümlenin öznesi: ben. "Sen" ise yan cümlenin öznesi. Sen geleli veya o geleli cümlelerinde de gizli olan yan cümlenin öznesi bence. "Olayın ardından iki saat geçti." Bu cümledeki "iki saat" de özne. Zaman anlamı taşıyan sözcükler de özne olabiliyor demek ki.
|
|
|
|
|
|
"içimde ikinci bir insan gibidir seni sevmek saadeti..."
|
|
|
|
fuzuliye
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #34 : Mayıs 20, 2009, 10:17:44 ÖS » |
|
Olan iki saat değildir, "o" iki saat olmuştur geleli. Daha önce de belirtmiştim gerçi. En az on kez. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hayat317
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #35 : Mayıs 31, 2009, 10:59:51 ÖS » |
|
Evet arkadaşlar işe bir de uzman gözüyle bakalım. Şimdi bir cümlenin öznesiz olabilmesi için bir edigen iki geçişsiz olacak.Bucümle geçişsiz olduğu halde edilgen değil.O zaman bu cümlenin öznesi var. Ama bu özne denilenler gibi 0 veya ben değil;çünkü o geleli ve ben geleli ikinci cümlenin ya da ana cümlenin öznesi değil sadece eylemsinin öznesi olabilir.Eylemsiden önce ne kadar sözcük korsanız koyun eylemsi zarf fiilse zarf tümleci olur.Sözün özü bu cümlenin öge tahlili öyledir:
geleli:zarf tümleci iki saat:özne oldu:yüklem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kau36
Üye

şeb-i yeldayı müneccimle muvakkit ne bilsin
|
 |
« Yanıtla #36 : Haziran 01, 2009, 06:31:23 ÖS » |
|
bence geleli: özne (olan ne: onun gelmesi) iki saat: zarf tümleci (ne kadar oldu: iki saat) oldu: yüklem onun gelmesi iki saat kadar oldu. özne z. t. yüklem
aynı mantıkla bu cümle böyle ayrılıyorsa "geleli iki saat oldu" da öyle ayrılmaz mı?
|
|
|
|
|
|
şeb-i yeldayı müneccimle muvakkit ne bilsin müptelayı gama sor kim geceler kaç saat çeker
|
|
|
kau36
Üye

|
 |
« Yanıtla #37 : Haziran 01, 2009, 06:34:08 ÖS » |
|
bence geleli: özne (olan ne: onun gelmesi) iki saat: zarf tümleci (ne kadar oldu: iki saat) oldu: yüklem onun gelmesi iki saat kadar oldu. özne z. t. yüklem
aynı mantıkla bu cümle böyle ayrılıyorsa "geleli iki saat oldu" da öyle ayrılmaz mı?
kusura bakmayın ayırmada karışıklık olmuş, düzelteyim: onun gelmesi: özne iki saat: zarf tüm. oldu: yüklem aynı mantıkla bu cümle böyle ayrılıyorsa "geleli iki saat oldu" da öyle ayrılmaz mı?
|
|
|
|
|
|
şeb-i yeldayı müneccimle muvakkit ne bilsin müptelayı gama sor kim geceler kaç saat çeker
|
|
|
|
fuzuliye
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #38 : Haziran 02, 2009, 02:10:14 ÖS » |
|
Hocam verdiğiniz örnekte (Onun gelmesi iki saat kadar oldu.) anlatım bozukluğu var. Bu örnek üzerinden gitmemiz doğru olmaz, düşüncesindeyim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kau36
Üye

|
 |
« Yanıtla #39 : Haziran 02, 2009, 02:59:15 ÖS » |
|
doğru 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zamandelisi
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #40 : Haziran 28, 2009, 12:04:34 ÖÖ » |
|
Bu cümlenin anlamını açalım önce:"Geleli iki saatlik bir süre geçti." Buradan da hareket edersek "oldu" sözcüğü yardımcı eylem değil;çünkü tek başına yargıyı yüklenebiliyor. OLDU/ Yüklem olan yani geçen şey :İki saat /Özne Geleli / zarf tümleci
Bir başka cümle atayım ortaya: "Şimdi bunları konuşmanın zamanı değil." Öğelerine nasıl ayıralım arkadaşlar? Ben Özne ve yüklemden oluşmuştur diyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kau36
Üye

|
 |
« Yanıtla #41 : Haziran 28, 2009, 05:06:21 ÖS » |
|
zamanı değil: yüklem Bunları konuşmanın: özne şimdi: zarf tüm diye düşünüyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zamandelisi
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #42 : Temmuz 09, 2009, 11:17:02 ÖÖ » |
|
"bunları konuşmanın zamanı " belirtili ad tamlaması değil midir ve tamlamalar bölünmez ilkesinden hareket edersek bu öbeği bölemezsiniiz sayın kau
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zati
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #43 : Temmuz 15, 2009, 07:39:29 ÖS » |
|
Şimdi : özne bunları konuşmanın zamanı değil : yüklem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurtuluş53
|
 |
« Yanıtla #44 : Ağustos 28, 2009, 06:07:24 ÖS » |
|
Önce kimin geldiğini bulmalıyız. "Ben mi, sen mi, o mu, biz mi, siz mi, onlar mı?" sonra öğeleri hallederiz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|