Sayın Hocam,
"ol-" fiili burada yardımcı eylem niteliğindedir. Esas fiil olarak alınamaz. Leyla KARAHAN'ın tabiriyle ""Olmak eylemi, yetişmek, bulunmak, meydana gelmek, tamamlanmak vb." anlamlar taşıdığı zaman esas fiil olur.(Meyveler /oldu., Sabah/ oldu, Hırsızlık/ olmuş. Suda bir durgunluk /oldu.) Bu ve buna benzer anlamların dışında bu fiil, her zaman yardımcı fiildir.
İlgili cümlede ise bu ve buna benzer bir anlam yok. Onu yalnız başına yüklem aldığımızda sıkıntı çıkar. Bir önceki mesajımda detaylı anlattım. Kanatim odur ki bu cümleyi "dış yapıya" bakarak çözemeyiz. Yani bu cümle standart öge buldurma sorularıyla çözülemez. O yüzden "derin yapı" incelemesi (yani cümlenin anlam yönünden incelenmesi) gerekmektedir.
Saygılar...
Derin yapı, cümle çözümlemelerinde kullanılır, ancak cümlenin derin yapısını bulurken dikkat etmek gerekir. Çünkü, bir cümleyi çok farklı yollarla ifade etmek mümkün.
Bence bu cümlenin çözümlemesinde kilit nokta "ben/sen/o" şeklinde bir gizli özne
bulunması değildir. Bu nedenle
Fuzuliye hocama katılmıyorum. Nitekim cümlenin başına bunun üçünü de getirebildiğimize göre bunların hiçbirisi özne
olamaz. Bu zamirler, "geleli" zarf fiiline bağlanarak
"zarf-fiil" grubu oluşturyor, bunların ana cümledeki yüklem ile ilişkisi yok. Mesela "Sen geldikten sonra havalar soğudu" cümlesinin öznesi "sen" değil, "havalar"dır. Buraya konu olan cümlede de aynı şey var. Nitekim bu cümleyi "ben geldikten sonra havalar soğudu, sen geldikten sonra havalar soğudu, o geldikten sonra havalar soğudu" şeklinde yazmamız yüklemi ve diğer ögeleri değiştirmez.
Sabah hocamın açıklamları güzel, ancak ben kendisinin bu cümlenin derin yapısını "iki saat önce geldim" şeklinde çevirmesine katılmıyorum. Çünkü,
Cümledeki asıl sorun "oldu" kelimesinin tek başına yüklem olup olmaması, buna bağlı olarak da "iki saat" yapısının da özne olup olmamasıdır.
Bu nedenle derin yapı çevrilirken önce "oldu" kelimesi üzerinde durmak gerekir bence.
Mesela bu cümlenin derin yapısı
"Geldikten sonra iki saat geçti" şeklinde düşünülemez mi? Bu cümle, tartışma konusu olan cümlemizle aynı anlamda, üstelik de şekil olarak o cümleye daha yakın. Bu durumda cümle
geldikten sonra: zarf
iki saat: özne
geçti: yüklem şeklinde olur.
"Ol-" kelimesinin ne zaman tek başına yüklem olacağını yukarıda yazmışsınız ben oradaki "tamamlanmak" anlamını "geleli iki saat oldu" yani "geldikten sonra iki saat geçti, iki saat tamamlandı" şeklinde düşünüyorum. Bu durumda
geleli: zarf
iki saat: özne
oldu: yüklem
"İki saat" grubunu zarf tümleci olarak alan arkadaşlarıma da katılmıyorum. "Zaman" ifade eden her sözcük her zaman zarf olmayabilir. Bu sözcük grubu bu cümlede "olan, gerçekleşen vb." bir şeyi karşılamaktadır. Yani bence "meyveler oldu" cümlesindeki "meyve" ile "iki saat oldu" cümlesindeki "iki saat" arasında herhangi bir fark yoktur.
Mevcut durumda düşüncelerim bunlar, ancak tereddütlerim yok değil. Akademik kaynaklarda bu konuyu araştıracağım.
Saygılar