EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 02:47:16 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Edat Tümleci - Zarf Tümleci?  (Okunma Sayısı 1058 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ferfecir07
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 25, 2011, 10:31:58 ÖS »

Arkadaşlar sanırım şimdiye kadar edat tümleci ile ilgili herhangi bir soru çıkmamış. Sizler cümlenin ögeleri konusunda edat tümlecini nasıl veriyorsunuz? Nasıl ayırıyorsunuz? Her ikisinin de zarf tümleci olduğu yanlış mı? Teşekürler.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 25, 2011, 10:49:49 ÖS »

2004 yılında ÖSYM İlgeç tümleci diye. edat tümlecini sordu hocam. ben öğrencilere çıklara göre gitmesini tavsiye ediyorum. Kaynaklar da kesin bir yargıya varamadılar. Bence tüm edat grupları edat tümlecidir. Eğer şıklarda edat tümleci yoksa zarf tümleci varsa onu işretlettiriyorum.
ecmel84
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 16, 2012, 12:05:38 ÖÖ »

Ösym'nin edat tümlecini kabul ettiği bir soru vardı daha önceki yıllarda.
ben genel başlıkta hepsinin zarf tümleci olduğunu, şıklara göre düşünmeleri gerektiğini söylüyorum.
edat tümlecini anlatırken de şu ayrımı yapıyorum:içinde edat olan her cümlede edat tümleci yoktur..eğer edat kelimeye amaç,birliktelik ve vasıta anlamı katmışsa ordaki edat öbeğini edat tümleci kabul ederiz.(ne ile,kim ile,ne için,kim için,kimin için sorularına cevap verir)ancak sebep ve durum anlamı katmışsa zarf tümlecidir.
mesela,
İlgi alanıma girdiği için bu konuyla ilgileniyorum.(sebep anlamı verdiği için zarf  tümleci)niçin,niye,neden?
bu konuda başarılı olmak için çalışıyorum.(amaç anlamı verdiği için edat tümleci)ne için?
seninle gelemem.(birliktelik anlamı edat tümleci)kim ile?
hızla uzaklaştı.(durum anlamı zarf tümleci) nasıl?
o şiir gibi konuşuyordu.(durum anlamı zarf tümleci)

Bilmediğiniz kelimelerin altını çizin derdi ,öğretmenim.
Bunca yıl,bunca yol,bunca hayat ve kitaptan sonra
Bütün kelimelerin altını çiziyorum
-Öğretmenim ,artık izin istiyorum

MURATHAN MUNGAN
Rivayet
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 17, 2012, 02:35:05 ÖÖ »

Bize üniversitede Zarf Tümleci dememiz gerektiği söyleniyor.Adı " Zarf " imiş.Ögelere ayırıyorken de " Zarf " diyoruz.
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2012, 02:37:25 ÖÖ Gönderen: Rivayet » Logged
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM