|
Fuzuli
|
 |
« : Kasım 25, 2009, 12:37:18 ÖÖ » |
|
Hepinizin bildiği gibi dil bilgisi öğretiminde o kadar ayrışmalar var ki… Özellikle ÖSYM ve sınavlara hazırlık kitaplarında. Karma tamlama, takısız tamlama, adlaşmış sıfat, eylemsilerin tamlama kurması, ilgeç tümleci, cümle yapısı… Burada tartışıyoruz tartışıyoruz… Yıllarca tartıştık… Sonuç..? Ders kitapları yine kendi bildiklerinden şaşmıyor, ÖSYM’ye soru hazırlayan hocalar yine kafasına göre bir kabulü seçiyor. Üstelik daha da komik olanı şu: Kabul ettiği bir konuyu bir sonraki yıl kabul etmeyebiliyor da… Artık yeter buna bir çözüm gerekiyor! Uzun zamandır zihnimde dönen düşüncelerden en kesin çözüm şu: TDK’nin, dilimizin kullanımı konusunda ne kadar duyarlı ise dilimizin öğretilmesinde de o kadar duyarlı olduğundan eminim. Çünkü TDK yalnızca sözlük ya da yazım kontrol merkezi değildir. Dil kurmudur ve dilin öğretilmesi konusunda da bir görev üstlenmelidir. Yazım Kılavuzu için bir kurul bir araya geliyor ise öğretim birliğini sağlayacak “Dil Bilgisi Kitabı” konusunda da bir araya gelmelidir. Bir araya gelen kurul, dil alanında kabul görmüş temel kaynakları baz alarak son süratte tek bir kitap ortaya çıkarmalıdır ve bu tüm Türkiye’ye ilan edilmelidir. Başta ÖSYM olmak üzere tüm yayınlar dil bilgisi öğretiminde bu kaynağı baz almalıdır. Peki biz ne yapabiliriz?Admin ve birkaç arkadaşımız ile uzun bir süre bu konuyu görüştük ve tüm edebiyat öğretmenlerine bu bildiriyi duyurmaya karar verdik. Siz de TDK’yi telefonla arayabilir ya da en azından başkanın mail adresine yaşadığınız zorlukları ve temel kaynak oluşturmaları konusunda mail yazabilirsiniz. Oluşturulacak temel kaynak emin olun ki dil bilgisi öğretimini kolaylaştıracak ve öğrenciler bir önceki öğrendiği bilgileri bir sınav uğrana ve hatta birilerinin keyfiyeti için değiştirmek zorunda kalmayacaktır. Her şey sizin elinizde şu an için 5 kişi mail attık. Yüzlerce mail ve telefon karşısında TDK de duyarsız kalamayacaktır. Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN 0 (312) - 426 81 24 0 (312) - 466 30 61 haluk@akalin.gen.tr
|
|
|
|
|
|
Hayatta üç sıvı vardır: Su, ayran, çay.
Su, çay ayran da olabilir.
|
|
|
|
aytoldı
|
 |
« Yanıtla #1 : Kasım 25, 2009, 07:04:38 ÖÖ » |
|
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Kasım 25, 2009, 07:10:16 ÖÖ Gönderen: aytoldı »
|
|
Bu Ay Toldı aydı, söz asgı ulug Yirinçe tüşürse bedütür kulug
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #2 : Kasım 25, 2009, 12:21:47 ÖS » |
|
Hocam girişimlerinizde başarı sağlamanızı ümit ediyorum. Ben de mail göndermeyi düşünüyorum.
|
|
|
|
|
|
 Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
|
|
|
|
Yusuf
|
 |
« Yanıtla #3 : Kasım 25, 2009, 06:27:29 ÖS » |
|
aytoldı öğretmenim verdiğiniz bağlantı açılmıyor.
|
|
|
|
|
|
"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
|
|
|
|
|
|
Duran Öğretmen
|
 |
« Yanıtla #5 : Kasım 26, 2009, 09:08:00 ÖS » |
|
Değerli Arkadaşlar, Bahsedilen konu kesinlikle, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir yaradır. Lütfen hepimiz ilgilenelim. Aytoldı Hocam, makaleniz çok güzel olmuş. Size sonuna kadar katıldığımı belirtmek isterim. Örnek verdiğiniz ÖSYM sorularından birini geçen gün sınıfta çözdüm, iki cevapla karşılaştım, çocuklara sorunun hatalı olduğunu söyledim; ancak inanmadılar. "Koskoca ÖSYM yanlış mı yapmış, yanlış olsa iptal ederlerdi." dediler. Açıkladım, açıkladım, inandıramadım. "Demek ki fiilimsilerden tamlayan ya da tamlanan olmuyormuş." dediler. Neyse soruyu geçtik, 2 soru sonra aynı ÖSYM bir tamlamada fiilimsiyi kullanmaz mı? Nasıl rahatladım, anlatamam. Velhasıl, bu çelişki bir an önce sonlandırılmalıdır. Kolay gelsin. Saygılar...
|
|
|
|
|
|
"içimde ikinci bir insan gibidir seni sevmek saadeti..."
|
|
|
|
mintiminti
|
 |
« Yanıtla #6 : Kasım 29, 2009, 05:08:02 ÖS » |
|
Bence dil ve anlatım dersi programını hazırlayanlara da ulaşmalıyız. Bu programı hazırlayanlardan Ekrem Demir'in mail adresini sizlerle paylaşmak istedim. Eleştirilerimizi ve önerilerimizi ona da yazalım. ekremdemir100@gmail.com
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Kasım 29, 2009, 05:14:29 ÖS Gönderen: mintiminti »
|
|
Sen ana renkken ara renge dönüşme mesela. . Kırmızıysan kırmızı kal.Yanına mavi geldiğinde bordo olma sakın ! Kendin ol. . Kendin kal. . Sevdiğin , sevildiğin gibi . . ! 
|
|
|
|
ser-mest
|
 |
« Yanıtla #7 : Kasım 29, 2009, 05:46:03 ÖS » |
|
Aytoldı hocam emeğinize sağlık.Özellikle drs kitaplarında buna benzer onlarca yanlış var.Gerçekten önemli bir konuya değiniyorsunuz.
|
|
|
|
|
|
"Ya çaresizsiniz ya da çare sizsiniz Ya ümitsizsiniz ya da ümit sizsiniz"
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #8 : Aralık 05, 2009, 04:11:58 ÖS » |
|
Bu konuda Haluk Akalın'ın bir şey yapabileceğini sanmıyorum. Bence Ekrem Demir'e elektronik posta göndermek daha doğru. Gerçek fikrim ise ne olursa olsun kimseyi dinlemiyorlar. Programı geliştirenlerin seminerdeki tavırları hakkında duydukları hiç de hoş değil. Asıl onların muhatap alınması gerektiğini düşünüyorum. Katıldıkları seminerde yuhlanmışlar. Buna rağmen ben bir değişiklik göremedim. Edebiyat öğretmenlerine "Bu kafalarınızı değiştirin." (Yanılmıyorsam "Bu örümcek kafalarınızı değiştirin." di tam olarak.) dediğini, öğretmenleri aşağıladığını da duydum o zihniyetlerin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fuzuli
|
 |
« Yanıtla #9 : Aralık 05, 2009, 07:48:47 ÖS » |
|
Dil bilgisi öğretiminin doğruluğu konusunda tepeden bir düzenleme gerekmektedir. Yoksa konuda uzmanlığı bile olmayan kişilerin yazdığı kitaplar, program geliştirmeleri vs bunların hiçbir önemi yok. Bu konuda dikkate alınacak tek kaynak TDK'dir. Ve TDK derhal bir ana kaynak oluşturmalıdır. Aksi halde bu konuda hiçbir bilgisi olmayan, hatta Türkolog bile olmayanların bu alanda at koşturmasını sadece seyretmek ve hatta onların keyfiyetlerini uygulamak zorunda kalacağız. Tek çözüm TDK, ÖSYM ve MEB iş birliğidir. Diğer faktörler boş ve gereksiz ayrıntılardır.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 05, 2009, 07:54:32 ÖS Gönderen: Fuzuli »
|
|
Hayatta üç sıvı vardır: Su, ayran, çay.
Su, çay ayran da olabilir.
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #10 : Aralık 05, 2009, 08:55:13 ÖS » |
|
Hocam yalnız siz de 5 yıldır bu kitapları okutuyorsunuz. Yoksa ben mi yanlış biliyorum? Tdk yabancı sözcüklerin Türkçeye girmesini engeleme yolunda bir şeyler yapmıyor. Asli görevi bu olduğu halde. Eğitim alanında ne yapacak? Türkçe sözlükte Türkçe karşılığı olan sözcüklerin bile yabancı karşılığını veriyorlar. Çalınan kapı ne kadar doğru?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aytoldı
|
 |
« Yanıtla #11 : Aralık 05, 2009, 09:11:45 ÖS » |
|
TDK çok acil olarak ilk ve ortaöğretime kaynaklık edecek ve dilin her alanını kapsayacak bir "Türk Dil Bilgisi" kitabı hazırlamalıdır. Öğretim programları ve sınavlar da bu kitap ışığında hazırlanmalıdır.
Ne yazık ki akademisyenlerimiz ve ilgili kurumlarımız önemli işlerinden baş kaldırıp da ilköğretim/lisedeki dil bilgisi öğretimi gibi sıradan bir işe zaman ayırmıyorlar. Sonra da fakültede "Size lisede böyle anlatmışlardır ama öyle değil, yanlış anlatmışlar" derler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #12 : Aralık 05, 2009, 09:15:46 ÖS » |
|
Aytoldı Hocam galiba "önemli işler"den sonra (!) koyacaktınız. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aytoldı
|
 |
« Yanıtla #13 : Aralık 05, 2009, 09:25:47 ÖS » |
|
Aytoldı Hocam galiba "önemli işler"den sonra (!) koyacaktınız.  Mesele o kadar açık ki "(!)" koymadan da anlaşılıyor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|