edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 09:41:48 ÖÖ *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara GiriÅŸ Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: TÜRKİYE CUMHURİYET(İ) MERKEZ BANKASI  (Okunma Sayısı 154 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 06, 2008, 08:01:49 ÖS »

Neden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası değil de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası? Bunu özel bir sebebi vardı. Bir arkadaşım sordu ama o sebebi hatırlayamadığım için kendisini yanıtlayamadım. Acaba bu konuda bilgisi olan var mı?
CananYE
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2008, 08:08:26 ÖS »

Devlete bağlı olmaması olabilir mi?
CananYE
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2008, 08:12:13 ÖS »

KISIM I

Kuruluş, temel görev ve yetkiler, sermaye

KuruluÅŸ ve unvan

Madde 1- (21.4.1994 tarih, 3985 sayılı Kanun ile değiştirilen şekli)

Türkiye'de banknot ihracı imtiyazına münhasıran sahip ve bu Kanunda yazılı görev ve yetkileri haiz olmak üzere "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" unvanı altında anonim şirket olarak bir banka kurulmuştur.

Banka, bu Kanunda sarahat bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tabidir.

Bu Kanunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası "Banka" olarak ifade edilmiştir.
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 06, 2008, 08:13:25 ÖS »

Cevabı buldum arkadaşlar. Şöylemiş:

11 haziran 1930 tarih ve 1715 Sayılı Kanun (mülga) ile bankamız "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" unvanı altında özel hukuk tüzel kişiliğine sahip ve özel sermayenin de katıldığı bir anonim ortaklık olarak kurulmuştur. Bu düzenlemeyle devletten ayrı ve bağımsız olduğu hususuna özel bir önem verilmiştir.

Bu amaç çerçevesinde, banka'nın kuruluş kanunu tasarısında adı "merkez bankası" olarak öngörülmüşken, Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonu'nda uluslararası ilişkiler de düşünülerek "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" olarak değiştirilmesine karar verilmiş; banka'nın bağımsızlığını vurgulama amacı güdülerek "Türkiye Cumhuriyeti" ibaresine ve kısaltılmış şekli olan "T.C."ye özellikle yer verilmemiştir. Kanun koyucu tarafından banka'nın devlete ait bir kuruluş; bir kamu kuruluşu olduğu izlenimi vereceği endişesiyle bundan özenle kaçınılmıştır.

Halen yürülükte bulunan 1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kkanunu'nun 1. maddesinde de, banka'nın anonim şirket ve özel hukuk tüzel kişiliği ile unvanı "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" olarak aynı şekilde korunmuştur.

NOT: Ekşisözlük'ten alıntıdır.
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 06, 2008, 08:14:09 ÖS »

Hocam ben gönderirken siz de gönderdiniz. Teşekkür ederim ilginize. Gülümseme
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!