|
erturanelmas
|
 |
« : Ekim 10, 2008, 07:32:43 ÖS » |
|
ŞİİRDE İMGE MESELESİ
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2010, 01:47:46 ÖS Gönderen: erturanelmas »
|
|
Kelepçeledim ruhumu beynimle.
|
|
|
|
CananYE
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #1 : Ekim 10, 2008, 08:03:03 ÖS » |
|
Yüreğinize sağlık hocam, zevkle okudum ve bir kez daha edebiyat öğretmeni olduğum halde edebiyat öğretmeni olamadığıma üzüldüm.
İyi çalışmalar diliyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
erturanelmas
|
 |
« Yanıtla #2 : Ekim 21, 2008, 11:12:53 ÖS » |
|
Edebiyat sitelerinde kendimi "ezeli ve ebedi edebiyat öğrencisi " olarak tanıtıyorum. Otuz yıllık öğretmenlik hayatım boyunca kendimi hiçbir zaman yeterli görmedim. Siz de sanırım böyle bir anlayışa sahipsiniz, dolayısıyla sürekli okuyan, inceleyen ve düşünen birisiniz. Bu yüzden çok iyi bir edebiyat öğretmeni olduğunuza eminim.
|
|
|
|
|
|
Kelepçeledim ruhumu beynimle.
|
|
|
ESAT
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #3 : Ekim 30, 2008, 10:42:39 ÖÖ » |
|
Değerli hocam, bilgisayarda okudum kesmedi, bir de yazıcıdan çıkardım defalarca, zevkle okudum. Teşekkürler hocam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mesnevi
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #4 : Ekim 30, 2008, 10:50:31 ÖÖ » |
|
Çok güzel çalışma.Teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
minerva_dada
|
 |
« Yanıtla #5 : Ekim 30, 2008, 11:11:55 ÖÖ » |
|
Bunun gibi bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maviyıldız
|
 |
« Yanıtla #6 : Ekim 31, 2008, 09:20:58 ÖS » |
|
Ellerinize sağlık.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LiLyum
|
 |
« Yanıtla #7 : Kasım 01, 2008, 03:02:58 ÖS » |
|
çok hoş ve samimi bir anlatımınız var zevkle okudum teşekkürler
|
|
|
|
|
|
.. Bir gerçeği erken Bir açlığı tokken Anladınız mı? Özdemir ASAF
|
|
|
erenor
Üye

Yeter ki gün eksilmesin penceremden
|
 |
« Yanıtla #8 : Kasım 01, 2008, 10:54:28 ÖS » |
|
Sizi bilmem ama ben bu güzel yazıyı öğrencilerimle paylaşacağım. Teşekkürler sv erturanelmas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
esse_1907
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #9 : Kasım 27, 2008, 07:56:00 ÖS » |
|
Öğretmenliğe yeni adım atacağım şu günlerde, ne kadar güzel şeylerle karşılaşıyorum. Amacım sizin kadar bilgili, emekçi olabilmek. Paylaşım çok güzel. Edebiyatı ne kadar seversek azdır.
|
|
|
|
|
|
Selcen&Ergün
...o zaman, gözler arasında bugün ilk defa ciddi, ateşli bir çarpışma oldu.(Mehmet Rauf)
|
|
|
|
Günay
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #10 : Şubat 22, 2009, 09:18:56 ÖÖ » |
|
Sizi canı gönülden tebrik ederim. Bu güzel çalışmayı da bizimle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. Paylaşımlarınızın daim olması dileğiyle...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fuzuliye
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #11 : Şubat 22, 2009, 03:34:53 ÖS » |
|
Şiir, somuttan soyuta akan bir nehirdir.
Eğer şiiri ve "imge meselesini" somutlaştırmaya, kişisel mantık ve bilgimiz dahilinde değerlendirmeye kalkarsak ve sizin deyişinizle farklı düşünenelere "gülüp geçersek" yerimizde saymaya devam ederiz.
Burada verilen örneklerin dar bir bakış açısının ürünü olduklarını düşünüyorum. Kendi imge görüşünüze uygun olan örnekleri yanınıza, diğerlerini tam karşınıza almışsınız. Şiire taraf yakışmaz.
İnsanların hayal dünyalarını nasıl kısıtlayamazsak, şiirde kullandıkları imgeleri de kısıtlayamayız. Yazınızdaki farklı imgeleri saçma olarak değerlendirmiş olmanız hayallerin kısıtlanması gerektiği sonucunu doğurur. Bu mümkün değildir ve mümkün olmayan şeylerden yola çıkmak, saçma olarak kabul ettiğiniz imgelerden -deyişinize göre- daha "saçma"dır.
Verdiğiniz Cemal Süreya şiirini yanlış sunmuşsunuz. Şiride geçen "boynunlayız" sözcüğü yerine "boynuzlayız" dersek,- ki öyle yazmışsınız- anlam bütünüyle değişir.
Ödül alan şairlere, şiirlere, eserlere karşı yapılan eleştiriler genellikle bu minvalde olur. "Bu kadar saçma bir eser, nasıl olur da birinci olur!" Bu bir eleştiri değildir. Eleştiri yapabilmek için şiirin ne sunmaya çalıştığını anlamak gerek.
Ben, "saçların/akarsu gibidir" dersem somut bir benzetme olur bu. Bunu "saçların/su değilse nedir" şeklinde yumuşatabilirim de. Ya da "sesi geliyor/gönlümdeki şelalenin/saçların/aklımdaysa" şeklinde bir üst imge biçimine taşıyabilirim. "saçlarını içiyorum/bardağımda yavaş yavaş" dersem imge düzeyi değişir. Ve bu durumu istediğim kadar sürdürebilirim... Sözcükler sihirlidir, istediğiniz kadar çeşitli kıyafetler giyerler. Ve bu sınırsızlık, imgelerin sınırsızlığı demektir, yargılamak yanlıştır.
Yukarıda verdiğim öreneklerden hiçbiri diğerinden az ya da çok değerli değildir. Tıpkı bir maninin Cemal Süreya'nın şiirinden daha az veya çok değerli olamayacağı gibi.
Ödül alan o şiiri buraya almak istiyorum:
ÜVERCİNKA
Böylece bir kere daha boynunlayız sayılı yerlerinden En uzun boynun bu senin dayanmaya ya da umudu kesmemeye Laleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız Birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun Ama nasıl oluyor sen yüreğimi eller ellemez Sevişmek bir kere daha yürürlüğe giriyor Bütün kara parçalarında Afrika dahil
Aydınca düşünmeyi iyi biliyorsun eksik olma Yatakta yatmayı bildiğin kadar Sayın Tanrıya kalırsa seninle yatmak günah, daha neler Boşunaymış gibi bunca uzaması saçlarının Ben böyle canlı saç görmedim ömrümde Her telinin içinde ayrı bir kalp çarpıyor Bütün kara parçaları için Afrika dahil
Senin bir havan var beni asıl saran o Onunla daha bir değere biniyor soluk almak Sabahları acıktığı için haklı Gününü kazanıp kurtardı diye güzel Birçok çiçek adları gibi güzel En tanınmış kırmızılarla açan Bütün kara parçalarında Afrika dahil
Birlikte mısralar düşünüyoruz ama iyi ama kötü Boynun diyorum boynunu benim kadar kimse değerlendiremez Bir mısra daha söylesek sanki her şey düzelecek İki adım daha atmıyoruz bizi tutuyorlar Böylece bizi bir kere daha tutup kurşuna diziyorlar Zaten bizi her gün sabahtan akşama kadar kurşuna diziyorlar Bütün kara parçalarında Afrika dahil
Burda senin cesaretinden laf açmanın tam da sırası Kalabalık caddelerde hürlüğün şarkısına katılırkenki Padişah gibi cesaretti o, alımlı değme kadında yok Aklıma kadeh tutuşların geliyor Çiçek Pasajında akşamüstleri Asıl yoksulluk ondan sonra başlıyor Bütün kara parçalarında Afrika hariç değil
Cemal SÜREYA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yusuf
|
 |
« Yanıtla #12 : Şubat 04, 2010, 01:56:33 ÖÖ » |
|
Çok güzel bir makale, teşekkürler hocam.
|
|
|
|
|
|
"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
|
|
|
omarsahn
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #13 : Nisan 07, 2010, 04:08:00 ÖS » |
|
EMEĞİNE SAĞLIK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
igav
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #14 : Eylül 23, 2010, 08:29:50 ÖÖ » |
|
Makaleyi göremiyorum.Yardımcı olur musunuz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|