EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 07:56:05 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: PEYAMİ SAFA  (Okunma Sayısı 3925 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sevgican
Yeni Üye
*

Aklım bir kördüğüm,bir bilmece...

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 03, 2009, 06:44:24 ÖS »

http://rapidshare.de/files/47009517/peyami_safa.doc.html
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 03, 2009, 07:06:34 ÖS »

Sevgican rapidshare belli bir süre sonra dosyaları siliyor bu yüzden konunuzu ekliyorum.

PEYAMİ SAFA
Yazı hayatına 20. Asır'daki hikâyeleriyle başlayan Peyami Safa, tam 43 yıl, hemen hemen hiç ara vermeden Türkiye'de yayımlanan birçok gazete ve dergide çeşitli zamanlarda fıkra, makale, deneme ve romanlarını yayımlamış, son derece verimli bir yazar olmuştur. Kendi kendini yetiştirmiş bir kişi olan Peyami Safa, çağın düşünce akımlarıyla ilgilenmiş, siyasal sorunlar karşısında tavır almış, bu yüzden Türk basınında derin izler bırakan polemiklere girişmiştir. Bunlar arasında en ünlüleri Nâzım Hikmet, Nurullah Ataç, Sabiha ve Zekeriya Sertel ve Aziz Nesin'le yaptığı kalem kavgalarıdır.
İlk romanlarında sola yakın görüşler taşıyan Peyami Safa, bir hastanın psikolojisini anlattığı otobiyografik romanı Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu (1931) Nazım Hikmet’e ithaf etmişti. Bu roman hariç, 1922-1939 yılları arasında yazdığı Mahşer (1924), Şimşek (1928), Fatih-Harbiye (1931) ve Biz İnsanlar (1939) adlı romanlarında Doğu-Batı sorunsalını karakterlerde somutlaştırarak işledi. Safa, bu romanlarında, ruh hallerini çözümlemede, kurguda, dilinin kıvraklığında, anlatım tekniklerindeki denemelerde başarılı bulunurken romanlarında düşünceyi öne çıkarması dolayısıyla eleştiriler aldı. II. Dünya Savaşı sırasında Nasyonal Sosyalistlere yakınlaşmasıyla dikkat çeken Safa’nın gerçekçi roman çizgisi Matmazel Noraliya’nın Koltuğu (1949) ile mistisizme yöneldi.
İlk uzun hikâyesi Gençliğimizi 1922 yılında neşreden Peyami Safa, para kazanmak amacıyla yazdığı kitaplarında, ilk defa ağabeyi İlhami Safa'nın takma ad olarak kullandığı, annesi Server Bedia Hanım'ın adından uyarladığı Server Bediî müstear adını kullanmış, bu takma adla yüzlerce eser vermiştir. Bunlar arasında en sevilenler Cingöz Recai macera romanları ile Cumbadan Rumbaya adlı romanı olmuştur

SEVGİCAN

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
sevgican
Yeni Üye
*

Aklım bir kördüğüm,bir bilmece...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 03, 2009, 07:37:14 ÖS »

teşekkür ederim meryozcan..
ikketenci
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 19, 2009, 04:35:53 ÖS »

Peyami Safa ki azimle başarmanın en önemli simgesi olmanın dışında bir dilin en güzel şekilde nasıl kullanılacağının nadir örneği...
Dil bir araçsa birinci sınıf operatörü Peyami Safa derim. İlk okuduğum eseri Yalnızız'ı üniversite yıllarımda okudum. İyi ki o zamana kadar okumamışım. Daha önce okusaydım anlamadım diye bir kenara bırakabilirdim. Öğrencilerimin bu adamı okuması ve anlaması meslek hayatım açısından zirve olurdu. Kıymeti bilinmesi gereken bir sanatçı...
Nur-i Didem
VIP Üye

ESKİYEN YÜZÜMÜN YENİ GÜLÜMSEYİŞİ, Hoş geldin!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 22, 2009, 01:02:48 ÖS »

Peyami Safa
ESERLERİ

ROMAN:
Gençliğimiz (1922)
Şimşek (1923)
Sözde Kızlar (1923)
Mahşer (1924)
Bir Akşamdı (1924)
Süngülerin Gölgesinde (1924)
Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü (1925)
Canan (1925)
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (1930)
Fatih-Harbiye (1931)
Atilla (1931)
Bir Tereddüdün Romanı (1933)
Matmazel Noralya’nın Koltuğu (1949)
Yalnızız (1951)
Biz İnsanlar (1959)

ÖYKÜ:
Hikayeler (Halil Açıkgöz derledi, 1980)

OYUN:
Gün Doğuyor (1932)

İNCELEME-DENEME:
Türk İnkılâbına Bakışlar (1938)
Büyük Avrupa Anketi (1938)
Felsefî Buhran (1939)
Millet ve İnsan (1943)
Mahutlar (1959)
Mistisizm (1961)
Nasyonalizm (1961)
Sosyalizm (1961)
Doğu-Batı Sentezi (1963)
Sanat- Edebiyat-Tenkid (1970)
Osmanlıca-Türkçe- Uydurmaca (1970)
Sosyalizm-Marksizim- Komünizm (1971)
Din-İnkılâp-İrtica (1971)
Kadın-Aşk-Aile (1973)
Yazarlar-Sanatçılar- Meşhurlar (1976)
Eğitim-Gençlik-Üniversite (1976)
20. Asır- Avrupa ve Biz (1976)

DERS KİTAPLARI:
Cumhuriyet Mekteplerine Millet Alfabesi (1929)
Cumhuriyet Mekteplerine Alfabe (1929)
Cumhuriyet Mekteplerine Kıraat (Dört cilt, 1929)
Yeni Talebe Mektupları (1930)
Büyük Mektup Numuneleri (1932)
Türk Grameri (1941)
Dil Bilgisi (1942)
Fransız Grameri (1942)
Türkçe İzahlı Fransız Grameri (1948)

Uzaktan sevmek daha güzeldir bazen. Ne incitir, ne acıtır. Ne yaralar, ne kanatır. Gözlerinle görmediğin ama sesini duyduğun, varlığıyla huzur bulduğun bir denizin yakınında yürümek gibidir böyle sevmek. Elif Şafak
mtree
VIP Üye

tavanarasında yağmurun sesini dinleyen şemsiyelere

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 22, 2009, 01:06:09 ÖS »

İlk Fatih-Harbiye ve Şimşeğini okumuştum çok iyi psikolojik tasvirler yapıyor..

valizimi hazırlamama yardım et... kelimeleri sol tarafa koy... söylenmemiş olanları, yürünmemiş yolların yanına.. kollarını mavi gömleğimin boynuna... ayrı ayrı koy... güneşli günlerle karlı günleri karıştırma..

meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 22, 2009, 01:22:16 ÖS »

Peyami Safa ismiyle eşimin okulunda bir öğretmenin adı nasıl "erotik edebiyatçı" kaldı anlatmadan geçemeyeceğim.
Okulda son sınav ortak yapılacak edebiyat öğretmenleri konuları paylaşıyor ve test sorusu hazırlıyor. Bu arkadaşımızda sorulardan bir tanesinde Peyami Safa'yı seçiyor. Edebiyatımızda müstehcenliği ilk getiren yazar olarak soruyor (ben bilmiyordum). Hanımı da birkaç gün önce bilgisayara bir program yüklüyor eski Türkçe kelimeleri günümüz Türkçesine çeviren bir program bu. Öğretmenin bundan haberi yok. Sorularının çıktısını alıyor ve diğer arkadaşlarına veriyor ne yazık ki kimsenin gözüne ilişmiyor "müstehcenin- erotiğe" dönüştüğü. Sınav günü öğrencilerde bir gülüşmeden sonra her şey ortaya çıkıyor.

O günden sonra da erotik edebiyatçı olarak hafızalara kazınıyor.

Peyami Safa hakkında bilmediğimiz çok şey var araştırılmaya değer.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
mtree
VIP Üye

tavanarasında yağmurun sesini dinleyen şemsiyelere

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 22, 2009, 01:23:53 ÖS »

Peyami Safa ismiyle eşimin okulunda bir öğretmenin adı nasıl "erotik edebiyatçı" kaldı anlatmadan geçemeyeceğim.
Okulda son sınav ortak yapılacak edebiyat öğretmenleri konuları paylaşıyor ve test sorusu hazırlıyor. Bu arkadaşımızda sorulardan bir tanesi de Peyami Safa. Edebiyatımızda müstehcenliği ilk getiren yazarı soruyor (ben bilmiyordum). Hanımı da birkaç gün önce bilgisayara bir program yüklüyor eski Türkçe kelimeleri günümüz Türkçesine çeviren bir program bu. Öğretmenin bundan haberi yok. Sorularının çıktısını alıyor ve diğer arkadaşlarına veriyor ne yazık ki kimsenin gözüne ilişmiyor "müstehcenin- erotiğe" dönüştüğü. Sınav günü öğrencilerde bir gülüşmeden sonra her şey ortaya çıkıyor.

Kahkaha

valizimi hazırlamama yardım et... kelimeleri sol tarafa koy... söylenmemiş olanları, yürünmemiş yolların yanına.. kollarını mavi gömleğimin boynuna... ayrı ayrı koy... güneşli günlerle karlı günleri karıştırma..

Nur-i Didem
VIP Üye

ESKİYEN YÜZÜMÜN YENİ GÜLÜMSEYİŞİ, Hoş geldin!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 22, 2009, 01:24:31 ÖS »

Okulda son sınav ortak yapılacak edebiyat öğretmenleri konuları paylaşıyor ve test sorusu hazırlıyor. Bu arkadaşımızda sorulardan bir tanesinde Peyami Safa'yı seçiyor. Edebiyatımızda müstehcenliği ilk getiren yazar olarak soruyor (ben bilmiyordum). Hanımı da birkaç gün önce bilgisayara bir program yüklüyor eski Türkçe kelimeleri günümüz Türkçesine çeviren bir program bu. Öğretmenin bundan haberi yok. Sorularının çıktısını alıyor ve diğer arkadaşlarına veriyor ne yazık ki kimsenin gözüne ilişmiyor "müstehcenin- erotiğe" dönüştüğü. Sınav günü öğrencilerde bir gülüşmeden sonra her şey ortaya çıkıyor.

Kahkaha Kahkaha

Uzaktan sevmek daha güzeldir bazen. Ne incitir, ne acıtır. Ne yaralar, ne kanatır. Gözlerinle görmediğin ama sesini duyduğun, varlığıyla huzur bulduğun bir denizin yakınında yürümek gibidir böyle sevmek. Elif Şafak
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM