edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 03:09:35 ÖÖ *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara GiriÅŸ Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: EDEBİYAT'TA İSLAMİYETİN YERİ NEDİR SİZCE?  (Okunma Sayısı 1664 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
uzman
Newbie
*

HALKLA İLİŞKİLER UZMANIYIM

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 28, 2008, 03:38:39 ÖS »

Ney Ney Ney Ney Ney
« Son Düzenleme: Mart 28, 2008, 03:40:50 ÖS Gönderen: uzman » Logged

TÜM HEMŞERİLERİME SELAMLAR
emremyunus
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 28, 2008, 06:37:07 ÖS »

Sizce???

Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım,
Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz.
                                            Yunus Emre
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 28, 2008, 07:32:41 ÖS »

Dönemlere ayırmada bile İslamiyet'i kullanıyorsak böyle bir konunun açılma gereği ne kadar doğru?
LEO
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 28, 2008, 07:41:00 ÖS »

DOĞRU YA DA YANLIŞ İSLAMİYETİN EDEBİYATTAKİ AĞIRLIĞI YADSINAMAZ SORU YERSİZ OLMUŞ
OguzYAZICIOGLU
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 28, 2008, 07:42:23 ÖS »

Sayın hocam!Bence edebiyatımız İslamiyet ile şekillenmiştir ve en büyük edebiyatçılarımızı -her ne kadar başka kültürün etkisinde olsalar da- İslamiyet'in kabulüyle yetiştirmişiz.Tabi tartışılacak bir konu.Saygılar...

Benim KADERim ''kef'' ile yazılmış...
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 28, 2008, 09:14:15 ÖS »

Edebiyatta derken -ta ektir ayrı yazılmaz, İslamiyet' in derken özel isimden sonra kesme işareti kullanılır.

İslamiyet elbette kültürümüzü ve dolayısıyla edebiyatımızı etkilemiştir.Arap ve Fars Edebiyatıyla tanışan Türk Edebiyatı, kültürel renklilik ve olgunlaşma dönemi yaşamıştır kısaca.

Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız.  Konfüçyus
dennis
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 28, 2008, 10:11:25 ÖS »

Edebiyatımız islamiyet ile şekillenmiştir demek,halk edebiyatını bertaraf etmek
olmaz mı? Şu bir gerçek ki İslamiyet divan edebiyatını doğurmuştur.
emremyunus
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 28, 2008, 11:00:16 ÖS »

Sadece Türk edebiyatında değil, dünya edebiyatında bile dinin önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Sadece edebiyatta bile değil günümüzdeki hemen hemen her alanda (edebiyat, müzik, şiir, spor/olimpiyatlar vb) dinin çok büyük katkısının olduğunu bu alanların doğuşunun din etrafında olduğunu düşünüyorum. Ancak daha sonraları dini ritüeller, yerini geleneklere ve hatta -başlangıcı unutularak- din dışı ögelere dayandırılmıştır.
Kaçınılmaz olarak din bizim edebiyatımızı da etkilemiÅŸtir. Sadece İslam dini deÄŸil, İslamiyet'ten önce de dinler bizim edebiyatımızı etkilemiÅŸtir (Åžamanizm, budizm, yahudilik vb.). Bu dönemlerde verilen eserlere baktığımızda hep din eksenli olduÄŸunu görürüz. Saygılarımla...   

Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım,
Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz.
                                            Yunus Emre
aslı
Full Member

ne kavgam bitti ne sevdam

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 29, 2008, 01:23:50 ÖÖ »

dinler insan yaşamını, kültürünü etkiler.edebiyatta insan yaşamının kültürünün bir yansımasıdır.
AYDIN
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 29, 2008, 06:00:19 ÖÖ »

"Edebiyatımız islamiyet ile şekillenmiştir demek,halk edebiyatını bertaraf etmek
olmaz mı? Åžu bir gerçek ki İslamiyet divan edebiyatını doÄŸurmuÅŸtur." demiÅŸ denis isimli kardeÅŸim. Tekke edebiyatını hangi bölümde gösteriyoruz. Halk edebiyatının  ber taraf edillmesi bunun neresinde. Hatta halk edebiyatı bile asıl ÅŸeklini ilamiyetle almıştır. Türkçede sadelik, duruluk ve akıcılık deyince Yunus Emre'yi bir kenara atamayız. Oları nasıl bertaraf edebiliriz. Bu kabul edilemez bir durum.
ÜSTAD 66
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 29, 2008, 04:43:08 ÖS »

Canan 75 e katılıyorum. İslamiyat bir edebi akım mıdır ki Halk Edebiyatını etkilemesin? İslamiyet bir hayat anlayışıdır. İnsanın günlük hayatından düşünce hayatına kadar her alanı etkilemiş, biçimlendirmiş , kıvama getirmiştir.
         Türk Edebiyatı İslamiyetle evrenselleÅŸmiÅŸ ve klasik hale gelmiÅŸtir.
minerva_dada
Hero Member

sevgisiz asla.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 29, 2008, 08:30:50 ÖS »

İnsanların dini inançları edebi eserlerine bazen yansır bazen yansımaz.Eğer bir romanı ele alırsak bizim kültürümüzü anlatan bir romanda İslami inancın (roman karakterlerini etkilemesi) olması normaldir.Bu açıdan düşünülünce de insanların inançlarına yer verilmeyen romanlarda olabilir.
Dinle edebi eser etle tırnak gibi değildir.Bazen vardır bazen yok.YAzana bağlı.Dİvan ed. dindışı konularda şiir yazan şairleri saydırmayın bana.

Minerva'nın Baykuşu ancak ve ancak alacakaranlıkta uçmaya başlar.
dennis
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 29, 2008, 10:27:05 ÖS »

İslamiyet öncesinde de sözlü ürünlerimizin olduğunu hatırlatmak istedim.İslamiyet elbette bu ilerlemeyi etkilemiştir fakat onunla şekillendi demek
bana tam doÄŸru gelmiyor.
  Canan hocam yabancı sözcükleri Türkçe karşılıkları ile yazarsanız ya da parantez içine alırsanız  sevinirim... Göz kırpan
cennetoÄŸlu
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 29, 2008, 10:54:02 ÖS »

Dini ayrı düşünmekten ziyade meseleye şu açıdan da bakılabilir. Estetik açıdan değerlendirdiğimizde edebiyat üç sac ayağı üzerinde yükselir. 1- İnsan 2-Tabiat 3- Hayat
Edebiyat, ilk önce insan olduğu için sonra insan tabiatla etkileşim halinde olduğu için yani hayatı ortaya koyduğu için vardır. Dinse hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Ama şunu da unutmamak gerekir ki İslamiyet ortada yokken de Arap yarımadasında çok güçlü bir edebiyat vardı.
Divan edebiyatına gelince, onun asıl kaynaklarından birisi dindir. Divan edebiyatı; hadisten, fıkıhtan, kelamdan, kıssa-i enbiyadan ve daha birçok dini kaynaktan faydalanır. Ayrıca divan ÅŸairlerinin medrese eÄŸitimi aldıkları düşünülürse dini ilimler açısından oldukça zengin bir birikime sahip oldukları ortaya çıkar. Zira divan ÅŸairleri(bir çoÄŸu) bu birikimi ÅŸiirleriyle ortaya koyarlar.  
dennis
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 29, 2008, 10:57:15 ÖS »

Diyorum ki dil ağır hocam!Daha anlaşılır olalım lütfen.
Herkesin sizin gibi ya da üstad hoca gibi düşünmesi de mümkün değil...
Tabiki din edebiyatı,sanatı etkileyecektir.Tekke edebiyatı din üzerine kurulmuştur.Bu kesin .Benim demem o ki 11.yy dan önce de sazımız sözümüz
vardı.İslamiyet edebi dönemi oluşturan temel taşlardan biri.
                       Sadece bunu anlatmaya çalıştım.
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!