EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 23, 2012, 03:26:27 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bu Mustafa Bizim Mustafa Değil  (Okunma Sayısı 542 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Attilakaraca
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 08, 2009, 07:46:10 ÖS »

Bursa Olay Gazetesi
İsmet Solak
01-11-2008

Bu Mustafa, Mustafa Kemal değil! Çok propagandası yapıldı. Aylar öncesi başladı, 29 Ekim'e kadar sürdü tanıtımı.

Can Dündar'ın şu an her ilde oynayan Mustafa filminden bahsediyorum.

Mustafa Kemal Atatürk'ü ilkokul yıllarımdan itibaren hem sevdim, hem okudum, hem tanıdım, hem anlattım. Hala yazıyorum ve anlatıyorum. Bu konuda TRT'de sunduğum "Kar İzleri Örtmesin" belgeseli ile ödüller de aldım. Demek istiyorum ki, Mustafa Kemal'i tanıyorum ve ödünsüz bir Atatürkçüyüm.

Ancak, Can Dündar'ın ortaya çıkardığı Mustafa karakterini tanımıyorum. Bu Mustafa bana yabancı. Benim tanıdığım Mustafa ile hiç örtüşmüyor. Bir kere, filmdeki Mustafa, Son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in, "Paşa git, Devleti kurtar." talimatıyla Samsun'a gidiyor. Oysa, Büyük Atatürk Nutkunda Padişah için "alçak" diyor, "hain" diyor,"soysuz" diyor. Bu ne çelişki kardeşim?

Can Dündar, 1980 ortalarında Hürriyet'e geldikten sonra, ben yanıma aldım. Yani onun meslek ustasıyım. Hürriyet Meclis Bürosu şefi idim ve katkılarım oldu. Şimdi bu filmi izledikten sonra, o konuda kusurlu olduğumu fark ettim. Ama suç bende değil, benden sonraki dönemde, Mehmet Ali Birand ile 32. Gün'de çalıştı. Sanıyorum, omuriliğini Mehmet Ali'ye benzeyerek yitirmiş. Can'ın filmindeki Mustafa, "tüm hayatında yalnız" bir "diktatör."

Benim araştırmalarıma göre, Mustafa Kemal, Daha Çanakkale Savaşı sırasında Türk ulusunun gönlünde taht kurmuş bir kahramandı. Yaşadığı dönemlerde Avrupa ülkelerinde ya diktatörler vardı ya Monarşiler.. Dönemine göre  demokratik hakların sağlandığı yegane ülke Türkiye, insan haklarına en fazla riayet eden topluluk Türk halkı idi.. Diktatörlük suçlamasını ise kendi ağzından ve en yetkin yabancı gazetecilere yanıt vermişti:

"Ben kararlarımı millete danışarak alırım, aksi halde millet beni neden sevsin?" Can Dündar, film boyunca döndürüp dolaştırıyor, diktatör Mustafa portresi çiziyor. Üstelik ulusal sorunların,daha doğrusu hızlı devrimlerin tartışıldığı Çankaya sofrasını ise "her gün bir büyük rakı, üç paket sigara içen bir alkolik Mustafa'nın eğlence yeri" gibi tanıtıyor. Pes vallahi, pes!

Yahu hiç olmazsa, Cemal Granda'nın hatıratını okusaydın be kardeşim! Kim mi bu Granda? Senin alkolik gibi gösterdiğin Büyük Kurtarıcının sofrasını hazırlayan, ona hizmet eden bir çalışanı.. O anılarda, biricik kız kardeşi Makbule'nin eşinin işini Maliye Bakanına neden ısrarla sorduğunu öğrenirdin.. Adamın küçük bir atölyesi var; o döneme göre iş sahibi biri. Mustafa Kemal, ısrarla sorar: "Vergisini veriyor mu? Çevresine veya bankalara borcu var mı? Ahlakı nasıl?"

Maliye Bakanı her soruya, "Çok ahlaklı, tek kuruş kaçağı yok, banka borçları da yok" gibi yanıtlar veriyor. Ama üç gün sonra, beş gün sonra yine aynı soruyu soruyor..Ve Maliye Bakanı, "Paşam bana bir emriniz mi var?" diyor. İşte yanıt: "Sen ona daha fazla vergi koy, ödeyemesin, kapatsın orasını. Yarın bir hatalı iş yapar, ben milletime ne cevap veririm?" Cemal Granda, çok özel başka anılarını da aktarıyor Oku da öğren kardeşim!
Mustafa'yı dinsiz, ataist göstermek için bin bir dereden su getiriyorsun. Herhalde, yakın gelecekte belgeselini yapacağını söylediğin Said-i Nursi ve yandaşlarının suçlaması da buydu. Onları çok sevindirirsin bu filminle. Ama belli ki sende bu konuda çok cahilsin.

Mustafa Kemal, bilinçli bir Müslümandı. Bir kere ataist veya dinsiz olamaz. 1922 yılında, TBMM açış konuşmasında ne diyor: "Ey arkadaşlar, Tanrı birdir ve Şanı büyüktür." Dinsiz biri bunu söyler mi?

Daha başka örnekler vereyim: "Din gerekli bir kurumdur. Dinsiz ulusların sürekliliğine olanak yoktur. Yalnız şurası vardır ki, din Allah ile kul arasındaki bağlılıktır."

1924 yılında de Meclisi açarken şöyle konuşuyor: "İnanıp bağlanmakla mutlu olduğumuz İslam dinini yüzyıllardır alışageldiğimi gibi bir siyaset aracı olmaktan kurtarıp yüceltmenin pek gerekli olduğu gerçeğini görüyoruz ve biliyoruz."

Mustafa Kemal, kendini İslam dini dışında hiç göstermemiştir. Ama din istismarına da asla tevessül etmemiştir. Büyük Taarruzdan önce, o Ağustos şafağında yüksek sesli okuduğu duayı Yaveri Muzaffer Kılıç'ın hatıratında bulabilirsin Can Dündar. Nasıl ve neden böyle bir iftira atmayı içine yedirdin. Günümüz koşullarının gereği mi? İstersen sana bu konuda daha pek çok belge ve bilgi iletebilirim. Yeter ki öğren!

Sana göre Mustafa, "aciz, alkolik, dinsiz, şehvet düşkünü bir diktatör" öyle mi? Yazıklar olsun Can Dündar! Kalkıp, evinde büyüttüğü birini başkasından olma oğlu gibi gösteriyorsun. Yetmiyor, muhterem annesi Zübeyde Hanım zorunlu olarak başkasıyla evlenince kızarak ondan kaçan ve küsen bir zavallı gibi anlatıyorsun. Sen yazılanları bırak, fotoğraflardaki ana-oğul sevgisini ve bağlılığını da mı göremiyorsun?

Bu film nedir biliyor musunuz sevgili okuyucular? 12 Eylül ile başlatılan şekilci Atatürkçük ve sonrasında AB ülkelerinde yer alan Atatürk düşmanlığının, yani Sevr özlemciliğinin bir parçasıdır. Hatırlayın Avrupa Parlamento tutanaklarında da var; Hollandalı bir milletvekili rapor hazırlamış ve Atatürk heykellerinin ve resmi dairelerdeki resimlerinin kaldırılmasını falan önermişti. Sonra Soroz kanalıyla bu bir kampanyaya dönüştürülmüştü. TV ekranlarında sürekli aynı kadrolar var ve sürekli Mustafa Kemal Atatürk ile Laik ve Demokratik Cumhuriyetin yıpratılması için konuşuyorlar. Bu Mustafa filmi de, aynı tuzakların son senaryosudur. Servi unutmayanlar Lozan kavgasını sürdürüyor,ama Atatürkçülük Tam Bağımsızlık, Ulusal Egemenlik, Çağdaşlık, Laiklik ve Uygarlık temelleri üzerinde hala dimdik ayakta duruyor.

Sevgili okuyucular, çocuklarınızı sakın bu filme götürüp de kafalarını karıştırmayın. Çünkü, bu Mustafa, bizim Mustafa Kemal'imiz değil, başka bir şey. Çünkü, bu film değil, belgesel değil. Sadece büyük bir oyunun son halkası!
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM