Edebiyat Öğretmeni.net Forum Arşivi
Mayıs 23, 2012, 01:39:39 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Değerli üyelerimiz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak lütfen e-posta grubumuza üye olun, sitemizdeki en son gelişmelerden, haberdar olun.
http://www.edebiyatogretmeni.net/e-mail_grubu.htm

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: galat-ı meşhur örnekleri arıyorum yardımcı olur musunuz?  (Okunma Sayısı 5114 defa)
DAİSY_3131
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 23, 2007, 04:17:42 ÖS »

ödevim için galat-ı meşhur örnekelri arıyorum çok acil yardımcı olursanız sevinirim
erdenaymelek
Moderator
Jr. Member

:)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2007, 04:14:12 ÖS »

eşkiya sözcüğü buna örnek olur. arapça şaki yol kesen soyguncu anlamındayken eşkiya da şakinin çoğuludur ama biz bu sözcüğü çoğul ekli haliyle kullanırız hatta eşkiyalar  diyerek iki çoğul ekini üst üste kullanırız.

çaydanlık sözcüğü de buna örnektir.-dan eki kap anlamına gelir örneyin ab-dan su kabı ,şam-dan mum kabı  . çay-dan çay kabı anlamına gelirken biz üzerine aynı anlamlı bir -lık eki getiririz.

Smiley
umut
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2007, 04:45:00 ÖS »

'Evraklar' sözcüğü de güzel bir örnek. Varak sözcüğünün çoğulu olan evrak sözcüğüne bu da bizden olsun diyerek bir çoğulluk da biz eklemişiz. Cheesy
sermiye
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2007, 10:51:29 ÖS »

evlat-velet  evlatlar
namahrem(gizli olmayan)mahrem kelimesi yerine kullanıyoruz.

Kişi noksanını bilmek gibi irfan olmaz
naprev
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 28, 2007, 05:59:53 ÖS »

evlat-velet  evlatlar

Öğretmenim, mahrem, gizli demek değil de, haram, yasak demektir.
sermiye
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 28, 2007, 08:39:30 ÖS »

evlat-velet  evlatlar

Öğretmenim, mahrem, gizli demek değil de, haram, yasak demektir.
elbette hocam haram yasak anlamındadır gizlenmesi gereken şeyler için kullanırız genelde onun için öyle yazdım.

Külhanbeyi ağzında “Ali kıran baş kesen ” diye bir deyim vardır.Bıçkın ve acımasız serseriler hakkında kullanılır.Bu deyim aslında “Dal kıran baş keser” atasözünden galattır.

naprev
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 28, 2007, 09:03:06 ÖS »

"Dal kıran baş keser" bunu yeni öğrendim, ne güzel. Teşekkür ederim.

Ya niye hantal gidiyo bu forum. Ayda yılda bir yazıyo millet. Şu foruma bi Allah can versin desin herkes. Bu ne ya. Bakıyorum, bir girmiş, yazmış, okumuş, çıkmış günler sonra tekrar lütfedip gelmiş insanlar. İmkanı olmayanlara lafım yok. Ama tembellik edip, şu forumu canlandırmaya çalışmayan öğretmenleri kınıyorum. Ya ben mi abartıyorum, sizce de öyle değil mi? Millet olarak mı böyleyiz ki acaba? Konuşmayı çok sever, yazmaktan nefret eder gibiyiz. Allahtan bir kaç şair, yazar çıkmış da, onları okuyup okuyup duruyoruz. Yazın be yazın artık.
sermiye
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 28, 2007, 10:56:25 ÖS »

"Dal kıran baş keser" bunu yeni öğrendim, ne güzel. Teşekkür ederim.

Ya niye hantal gidiyo bu forum. Ayda yılda bir yazıyo millet. Şu foruma bi Allah can versin desin herkes. Bu ne ya. Bakıyorum, bir girmiş, yazmış, okumuş, çıkmış günler sonra tekrar lütfedip gelmiş insanlar. İmkanı olmayanlara lafım yok. Ama tembellik edip, şu forumu canlandırmaya çalışmayan öğretmenleri kınıyorum. Ya ben mi abartıyorum, sizce de öyle değil mi? Millet olarak mı böyleyiz ki acaba? Konuşmayı çok sever, yazmaktan nefret eder gibiyiz. Allahtan bir kaç şair, yazar çıkmış da, onları okuyup okuyup duruyoruz. Yazın be yazın artık.

hocam bir girmiş yazmış tekrar gelmiş diyorsunuz üstüme alındım doğrusu ben bildiğimi yazdım sonra deyimlerle ilgili araştırma yaparken rastladım bu dal kesen... sözüne ve dedim ki forumda lazımdı bu konu bi uğrayayım bunu da ekleyeyim dedim ama bakıyorum da yaranamıyoruz:(

naprev
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 29, 2007, 06:24:15 ÖS »

Size demedim öğretmenim özellikle ama, yine de eğer alınmanız sizi daha çok yazmaya teşvik edecekse alınmanızı istiyorum. Yok sizi üzüp uzaklaştıracaksa çok özür dilerim. Bu şekilde anlaşalım öğretmenim, saygılar.
edebiyat07
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 22, 2007, 05:39:08 ÖS »

kara sevda "sevda" kara demek zaten. kara sevda da kara kara gibi bir anlama geliyor. bir de "çaydanlık" var. farsça "-dan" eki bizim "-lık" eki görevini üstleniyor. yani çaylıklık gibi bir şey oluyor.bunlar da galat-ı meşhur örnekleri.
sinekbesli
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 26, 2010, 04:15:56 ÖS »

ödevin için artık çok geç olduğunun farkındayım; ama böyle bir başlık bulmuşken yazmadan edemedim.
"hatasıyla sevabıyla" galatının orijinali "hatasıyla savabıyla"dır. Savab "doğru" manasındadır. Bir başka örnek yine bir deyim olan "Ateş olsa cürmü kadar yer yakar." sözüdür. "cürm" suç, kabahat manasında bir sözdür. "Cirm" ise beden, cüsse karşılığındadır. Sözün doğrusu "Ateş olsa cirmi kadar yer yakar."dır
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!