Custom Search

9. Sınıf Türk Edebiyatı Dersi 1. Dönem 1. Yazılı Sorusu

22 Ocak 2013

Aşağıda Dosyanın Bir Kısmı Verilmiştir.

BOZKIR ANADOLU LİSESİ 2007–2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9-B SINIFI

TÜRK EDEBİYATI DERSİ I. DÖNEM I.YAZILI SORULARIDIR.

1.  Edebiyat bir sanat mıdır yoksa bilim midir? Neden? Açıklayınız. (10 P.)

2.      “Bir besteci, Çanakkale Savaşlarından çok etkilenmiş ve bu konuyla ilgili bir türkü bestelemiş; M. Akif ERSOY savaşların tesiriyle Çanakkale Şehitlerine Şiirini yazmış; bir mimar bu önemli olayın unutulmaması için bir anıt dikmiştir.”

 Yukarıdaki parçada sanatın hangi yönü vurgulanmıştır? Açıklayınız. (10 P.)

3.      “Bir romancı kahramanlarının gerçekleştirdiği olayları anlatırken onların ruhsal durumlarını ortaya koymak durumundadır. Tarihsel içerikli bir edebi eser ortaya çıkaran yazarın, tarih biliminin verilerinden faydalanması doğaldır.”

Yukarıdaki açıklamadan hareketle bir edebi eseri oluştururken diğer bilimlerden yararlanmanın önemini açıklayınız. Edebiyat hangi bilimlerden faydalanır? Örnekler veriniz.

4. Aşağıdaki metinden hareketle “Dil ve Kültürün” Bir milletin geleceği ve varlığı için önemini belirtiniz. (10 P.)

               “Romalılar, yıllarca Keltlerle (şimdiki İrlandalıların ataları) savaşmışlar; fakat ne yaptılarsa bu milleti    yenip topraklarını alamamışlar; çünkü Keltler, hem kültürlerine sahip çıkan hem de savaşçı insanlarmış. Roma’nın ileri gelenleri bu duruma bir çare bulmak için meclislerini toplayıp tartışmaya başlamışlar. Kimisi çok büyük bir ordu kurup tekrar savaşmayı kimisi krallarına suikast düzenleyip ülkeyi başsız bırakmayı önermiş; lakin bu düşünceler önceden denendiği için kabul edilmemiş. İçlerinden biri, Keltleri, dillerinden ve kültürlerinden koparmayı teklif etmiş ve bu düşünce uygulanmış, kısa bir süre sonra Romalılar Keltlere kendi dillerini unutturup Latinceyi öğretmişler, böylece Kelt milleti kısa zamanda eriyip yok olup gitmiştir.”

                                                           (Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu-Bye Bye Türkçe)

 

Yukarıdaki Yazılı Sorularının Tamamını İndir

Ekrem KURT

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.